Az én véleményem A lázadóról

Már egy ideje tervezem ennek a bejegyzésnek az írását, de eddig nem nagyon volt időm rá, és a kusza gondolataimat is ki kellett bogozzam. De most belevágok!


Rövid, spoilerektől mentes értékelésem:

Ezt a filmet úgy kell nézni, hogy közben nem azon gondolkodsz, hogy ez hogy is volt a könyvben. Ha végig ezen fog járni az agyad, akkor biztosan nem fog tetszeni a film. Vonatkoztass el tőle, és akkor élvezni fogod. Ha részletekbe menően nézed, nem könyvhű. Viszont ha jobban belegondolsz, megvan benne az összes fontosabb lépés, még ha nem is pont úgy, ahogy azt Veronica megálmodta.

Sajnos többet nem is lehetett volna kihozni belőle, mivel az idő szűkös volt. 119 percben így is annyi akciót sűrítettek, hogy egy másodpercre sincs idő unatkozni.

A látvány lenyűgöző. Viszont azt mondom, hogy a vizuális effekteket néhol túlzásba vitték (khmm repülő ház...). Volt úgy, hogy a kevesebb több lett volna. De a Barátságosak jelenetei tényleg csodálatosak voltak. Ez is bizonyítja azt, hogy CGI nélkül is lehet csodát alkotni.

Hiányoltam a betétdalokat. A soundtrack albumról alig 1-2 számot hallani a filmben, a többit nagyon eldughatták, mert nem hallottam őket. Viszont a score kimondottan tetszett, csak az első részé valamivel ütősebbre sikerült.

Azonban amibe semennyire nem lehet belekötni, az a színészi játék. Mindenki remekül hozza a karakterét, főleg akinek fontosabb szerepe is akadt. Többit a részletes véleménynél...

Mindenképp meg kell nézni, én azt mondom. Aki megteheti még, az próbálja ki a 3D-t (aztán mondja el milyen, mert én utálom, megfájdul a szemem tőle), és ha még szerencsésebb, válassza az angol nyelvű változatot. A szinkron nekem sokat rontott az élményen.

Ha pontoznom kéne, akkor 9 pontot adnék rá a 10-ből.

Akkor a Tovább után az alapos, részletekbe menő, nem túl összeszedett, spoileres elemzésem:



A Barátságosak:



Mint azt említettem, a Barátságosak helyszínei csodaszépek lettek! Kíváncsi lennék, 4DX-ben volt-e természet illat, mert a 2D-ből is csak úgy áradt. Szinte éreztem a fű és a föld illatát. Hihetetlenül átérződött az egész hangulata, az emberek kedvessége. Számomra csak Johanna volt az, aki kilógott a sorból. Bár ő a könyvben sem olyan hű de imádnivaló személyiség, Végig mogorvának tűnt, és amikor mosolygott, akkor sem jött át az a fene nagy boldogság tőle. De a sebhelye tetszett. Jó, alapból az a bajom Johannával, hogy nem így néz ki a könyvben. Octavia lehet, hogy zseniális színésznő, de én akkor sem tudtam vele megbarátkozni. Főleg, hogy lesz belőle fontos szereplő, nem tudom elképzelni...

Shainek milyen baromi jó parókát csináltak! Tényleg olyan volt, mintha le sem vágatta volna a haját, hanem ugyanolyan lenne, mint az első rész végén. Aztán a hajvágás kicsit viccesre sikerült, de ezen nem volt mit meglepődni. Viszont a mögötte lévő érzelmeket jól átadták véleményem szerint.
Hiányoltam a békeszérumos részt! Az az egyik kedvenc részem a könyvben. De komolyan, nem sok vicces rész van A lázadóban, de ez az volt. Bár már tudtam a mozi előtt, hogy ez a rész nem lesz benne, és igazából nagyon nem adott volna hozzá semmit a történethez. Azért örülnék neki, ha majd a DVD extrái között fent lenne.


A csoportnélküliek:


Tetszett a belépőjük. Először nem tetszett ez az egész csetepaté a vonaton, de mikor már másodszor néztem, tisztára élveztem. Jó kis akciójelenet volt. Ahogy Tris ránéz Edgarra, aztán rávetni magát... Hatalmas! És már itt szépen kiderül, hogy Caleb mekkora egy rohadék muskátlispite. Ha az ő testi épsége kerül veszélybe, habozás nélkül agyonveri a fickót, de ha épp a húgát akarja megölni valaki, akkor csak áll, mint egy idióta. Jaj, hogy én hogy utálom!
Edgar egy kis tenyérbemászó rohadék. Végig idegelt. Legszívesebben kitekertem volna a nyakát. Jó, kb mindenkit ki akarok nyírni, aki hozzá mer érni Trishez (persze Négyest kivéve...)
Aztán Evelyn... Annyira bírtam a karakterét! Pedig a könyvben ő az, akit a legjobban utálok. De itt nem, olyan jól hozta a rohadékot, főleg a végén. Az egyetlen gond a megjelenésével volt. Én elhiszem, hogy Naomi Watts 46 éves, csak épp nem látszik rajta... Túl fiatal volt. Főleg Theo mellett, akit azért nem néznénk kisfiúnak. És néha furán volt felöltözve. De másba nem tudok belekötni.
Maga a csoportnélküliek központja nagyon látványosra sikerült. Megvan az elhagyatott érzése, mégis egy közösséget látsz benne. Meg persze kellően sötét. Tetszett nagyon.



Az igazságszérum:


Azt hittem, zavarni fog majd, hogy végül az Őszinték jeleneteihez semmi köze nem lesz az eredeti Kegyetlen Központnak, de igazából nem gondoltam rá. Nekem így is tetszett. Mondjuk nem mondom, azért a tárgyalóterem jobban nézett volna ki a könyv alapján, de ez a tükrös megoldás nagyon jó volt.
Aki azt mondja, hogy nem érzékenyült el legalább egy picit ezen a jeleneten, az hazudik. Ami rontott az összképen az a szinkron volt. Számomra legalábbis. Annyira irritált Tris szinkronja, ahogy az a csaj nem tudott sírni, csak vinnyogott. De angolul sokkal jobb volt, ott majdnem elpityeredtem. Nagyon megható rész, és Shai itt nagyon nagyot alakít, ez vitathatatlan.
Ami kissé zavaró volt ezzel a jelenettel kapcsolatosan, hogy nem derül fény Tobias múltjára, ő nagyon kevés kérdést kapott, így elég furcsa kihallgatásra sikeredett az egész.
Daniel Dae Kim korrektül alakítja Jack Kanget. Igazából nagy szerepe nincs, bár nem bánnám, ha a továbbiakban kapna szerepet, ha már a könyvekből csak úgy eltűnt.



Az áruló Bátrak támadása:


Uriah cuki!! Csak könyörgöm, miért kellett megkapnia Gacsal Ádámot, mint szinkronhangot? Rögtön Harry Potter ugrott be, nem tehetek róla. A következő részre várom Szalai Csongort is! (Akit bírok, de mindenhova bekerül ő is...) De visszatérve Urira, azt leszámítva, hogy szegény alig kap szerepet, és még normálisan be sem mutatják, véleményem szerint Keiynan jól alakítja.
Az árulók támadásába nem tudok belekötni, nagyon látványosra sikerült, és akik nem olvasták a könyvet, azok csak néztek, azt hitték tényleg lelőttek mindenkit. Igaz, ez a szimulációs kis cucc fura lett, de elég jó sci-fi elem, hogy elnézzem, amiért nem épp olyan, mint a könyvben volt. És most már tudjuk, hogy Trisnek nem piercingje volt, ahogy azt sejtettük is egy ideje.


A kislány engem idegesített, megmondom őszintén. Ha már ilyen kis nyafogós volt, legalább kaphatott volna valami elviselhetőbb szöveget. De sírni jól tudott, szóval azért kap piros pontot.
Eric még mindig egy köcsög. Ahogy lepuffantotta a fickót, meg a kislányt is simán lelőtte volna. Kicsit sajnálom, hogy a továbbiakban már nem fogunk vele találkozni. (Főleg Jai interjúi fognak hiányozni.) Egyébként elég korrektül megoldották a halálát, a könyvhöz hasonlóan, még volt egy mondata is az alapműből. És hiába az Eric vs Tris nem lett annyira badass mint a könyvben, azért így se lett rossz. Bár itt kaphatott volna Tris egy kicsivel több szabadságot, és szétverhette volna Ericet.
Amit nem tudok hova tenni, az a fura szerkezet, ami megmondja, hogy ki hány százalékig Elfajzott. Nagyon menő, igen, de ez kb összeegyeztethetetlen a harmadik könyvvel. Nem létezik, hogy ezt csak így meg lehet állapítani, főleg így százalékosan. De az ötlet nem rossz, és igazából nekem tetszett az elképzelés, csak fura.


Jeanine Trist akarja:



Ugye kiderül, hogy Tris 100%-osan Elfajzott (cshh erre tényleg nem mondok semmit...), ami olyan, mintha Tris lenne a Kiválasztott. Najó, ez tényleg érdekes. Na mindegy, így viszont Jeanine-nek más vágya sincs, mint hogy a szép laborjában tudja főhősünket. Persze ezért pár ember halála nem nagy ár...
Így aztán Marlene is meghal... Bár nem hiszem, hogy bárkit is megviselt volna a dolog, hiszen szegény lánynak egy mondata nem volt. Ha később Lynn (akinek imádtam a frizuráját!) nem mondja a nevét, még azt sem tudtuk volna meg.
Ez az egész meg... A könyvben sem volt a leglogikusabb dolog, hogy Christina csak Trisnek szól a szimulációról, de itt meg egy csomóan állnak, mint a hülye, és bámulják őket. Ha Tris és Tori mellett még valaki felszalad, akkor senki sem halt volna meg, de nem, ezek a hülyék csak álltak...
És Christina megint lógott. Szegény sokszor találja magát ilyen helyzetben, de így el is lehetett rendezni azt, hogy Tris lelőtte Willt, hiszen most megmentette Christina életét, aki így már nem tudja utálni. Azért remélem ebből még kihoznak többet A hűséges első részére, mert ilyen könnyen csak nem bocsájtott meg neki Christina. Legalábbis remélem...


Khm... Vetkőzős sakk


Szerintem ez sokakból felháborodást váltott ki, mert mi az, hogy előrehozták ezt a jelenetet A hűségesből (már aki szerint ott nem csak sakkoztak xD), vagy mert épp nem lett túl részletes.
Az én véleményem szerint kellett ide ez a rész. A könyvben is ehhez a részhez simán el lehetne képzelni egy forróbb részt. Valamint azt se felejtsük el, hogy itt azért idősebbek a szereplők, és azért a mai tizennyolc évesek (huszonnégy, ha Négyest nézzük) nem csak egymás kezét fogják. Meg gondoljatok bele, még legalább egy ilyen jelenetet látni fogunk a továbbiakban is!
A részletességgel pedig akinek gondja van, az nézzen ilyen témával foglalkozó felnőtt filmeket. Azért, mert nem mutatnak mindent, ami indokolt nem csak a korhatár, de a jó ízlés miatt is, attól még igen is történnek ott dolgok. Nem kell egy szexjelenetet Szürke ötven árnyalata és hasonlók részletességével ábrázolni, főleg egy fiataloknak szóló filmben.
Engem az sem zavart, hogy csak ez az egy csókjelenet volt a filmben, mert a többi részben csók nélkül is elég romantika volt.



Szimulációk:


Nekem tagadhatatlanul a Művelteknél történtek a kedvenceim, a könyvben is és itt is. Az épület nagyon tetszik, jobban bejön, mint az első részben amit láttunk. Olyan... Műveltes.
Jeanine-t még mindig utálom, de szerintem itt nem tűnik akkora rohadéknak, mint a könyvben. Valahogy sokkal jobban meg tudtam őt érteni, még ha a szándékai és a főleg a cselekedetei nem normálisak.
Nagyon tetszik a labor kialakítása. Itt nagyon a helyén voltak a vizuális effektek, és az egész helyiség hangulata hátborzongató. Látszik is Tris arcán, hogy meg van ijedve.
De amikor betöri Peter orrát! Nem gondoltam volna, hogy ennyi vért fogok látni ebben a filmben. De megkaptam. Ahogy Peter is, hogy ő semmit sem jelent Jeanine-nek, de Tris, aki elvileg az ellensége, mégsem lövi őt le.

A szimulációk összességében tetszettek. Kivéve a repülő ház. De a többivel nem volt baj. Látszott rajtuk, hogy szimuláció, és tetszett, ahogy minden darabjaira hullott. Meg az volt szuper, hogy a szimuláció mozdulatai megjelentek a valóságban is. És kövezzetek meg, de szerintem hatalmasak azok a fekete csövek vagy mik. Kicsit mazochista vagyok, lehet, de én kipróbálnám!

Azért itt is kaptunk egy pár mondatot a könyvből, aminek továbbra is csak örülni tudtam. Még ha a magyar fordítás nagyon eltért az eredetitől. ("Vérbeli Szerencsétlen vagy." ami ha jól emlékszem a könyvben valahogy így volt? "Aki egyszer Szerencsétlen volt, az az is marad.")
Amikor pedig a Barátságosak szimulációjának végén, mindenki azt hitte, hogy Tris meghalt (még barátnőm is, nehéz volt nem nevetni, mikor kérdésekkel bombázott, hogy most mi van), az a rész nagyon jó lett, és durva... Basszus, még én is majdnem bekajáltam a dolgot! Jaj és Négyes... Theo nagyon jól hozta a döbbenetet és a haragot, és ott volt azért a bánat is azokban a szemekben. Ezt vártam nagyon tőle, mert féltem, hogy ezeket az érzéseket nem fogja tudni átadni nekünk, de úgy néz ki, Theo James előtt nincs lehetetlen.


Tris vs Tris


Szerintem sokunk nevében mondom, hogy nekem ez a kedvencem az egész filmben. Pörgős, látványos, izgalmas. Az ilyen jelenet nehéz felvenni, az biztos, de ahogy Shai itt játszik, nagyon jó! Mert a megszokott, erős, de mégis kedves (na jó, a maga módján) Tris mellett itt van egy sötét, nagyképű, lenéző Tris is.
Ahogy Tris átlép a megbocsájtás fázisába önmagával szemben, fontos pillanata a filmnek. Emellett jól működik, ahogy mutatják a szimuláción kívüli történéseket is.
Az üzenet is a helyén volt. Engem nem zavart, hogy nem mutatkozott be a nő, hogy ő Edith Prior. Valljuk be, amekkora sokként ért minket a neve, a harmadik kötetben annyira keveset kaptunk belőle. Így szerintem nem baj, hogy nem lett említve a neve.
Jeanine jó pofára esett, hogy végig hülyeség volt, amiben hitt. És ahogy Evelyn bevonult a laborba, mintha a királyságába sétált volna be... Jó lesz ez még!


A vége:


No, ezzel van a legtöbb problémám. Jó lett, kicsit olyan lezárt, de mégse, viszont hogy így hogy fognak nekivágni A hűséges első részének, hát halvány fogalmam sincs.
Azt nem bántam, hogy Marcus szerepe kimaradt a filmből, mert anélkül is működött a történet, viszont így nem lettek letartóztatva. És az, ahogy mindenki birka módjára elindul a kerítés felé, azzal végképp nem tudok mit kezdeni.
De amin a legjobban néztem, hogy szépen mutatják a kerítést, a mocsárt, a hajót... Én meg: "Az úticélotok a másik irányba van, emberek!" Mert ugye, ahol a harmadik kötet játszódik, nem akarok spoilerezni, az a város nyugati felén van, vagyis a jelenlegi Chicagónak, ők meg a keleti végét mutatták. Szóval csak remélni tudom, hogy nem lesz másik helyszín, mert szomorú leszek.


Összegzés:


Nekem a könyv ismeretében sem volt csalódás a film. Igaz, hogy nem tökéletes, de sokkal rosszabb is lehetett volna. Számomra szórakoztató, érzelmeket kiváltó film volt. A színészeket továbbra is imádom, ahogy az egész világot. Volt, ami a filmben jobban tetszett, mint a könyvben, volt ami nem.
Örültem volna, ha az új szereplők több szerepet kaptak volna. A két főszereplő mellett igazán csak Peter emelkedett ki, de ő vidám színfolt volt végig, akármekkora gyökér is.
Amit sajnálok, hogy akármennyire is tetszett a film, valahogy nem adta vissza az első rész hangulatát. Ezt egyrészt betudom a történet komorságának, másrészt a rendezőváltásnak. Egyenlőre nem tudom, hogy mit gondoljak Robert Schwentke-ről. Egyenlőre száz százalékig nem győzött meg, hogy jót tett a szériának. Amiben bizonyítottan jó, az a lelki folyamatok ábrázolása, mert Tris fájdalmát tökéletesen át tudta adni (a rémálmokkal, és a valós eseményekkel egyaránt). A következő részben ki fog derülni úgy is, hogy hova viszi el a sorozatot.


Hiányozni fog a film promója, nagyon élveztem a várakozást, és sajnos még 343 napot várnunk kell A hűséges első részéig.



10 megjegyzés:

  1. Most, jöttem rá hogy Lynn nem hal meg a végén :-o akkor ez most hogy is lesz a későbbiekben???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De nem úgy van a könyvben hogy Lynn meghal?

      Törlés
    2. Lynn a könyvben meghal, igen. De a filmben Max sem halt meg. Gondolom takarékoskodnak a szereplőkkel a következő két filmre.

      Törlés
  2. Hát én Lynnt szeretem, de kicsi az esélye, hogy túléli a sorozatot

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az egyik kedvenc mellékszereplőm, de nem nagy esélye van :/

      Törlés
  3. Túl kevés szerep jutott a mellékszereplőkre :( Hiányoltam Uriah-t és Marlene-t, meg Lynn-t is. Marcus-ból is lehetett volna több

    VálaszTörlés
  4. Szia Bia!
    Én a filmeket láttam és utána olvastam a könyveket, szó szerint éjt-nappallá téve! Nagyon örülök, hogy a forgatókönyvírók mertek változtatni és a könyvekhez képest új dolgokat is megmutattak, beleírtak (ez persze Veronica tapasztalatlanságát is mutatja szerintem) A Te írásod nagyon sokat jelent, mert szerintem többségben vagyunk, akik nem tudják elviselni azt ami a Hűséges végén történt. Kérlek, ne hagyd abba, mert gyönyörűek az írásaid (valamelyik fejezetnél a hozzászólásoknál olvastam, hogy az angol rajongóknak is fordítod, ha jól emlékszem, mert annyira olvastam a soraidat, remélem ez a filmesekhez is eljut, van még idö, mig befejeznék a további filmeket! :)))))))
    Köszönjük minden szavadat és írásodat itt az oldalon!
    555Sicu

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Teljesen igazad van, én is ugyanígy éreztem a filmmel kapcsolatban.
    Én kétszer láttam, először 3Dben, majd feliratosan. Mondanom sem kell, a feliratost sokkal jobban élveztem a 3ds helyett.
    A 3Ds elején, amikor Tris először megszólalt komolyan megfontoltam hogy kirohanok a teremből, vagy bedugom a fülem és hangosan la-la-lázok, annyir botrányos a szinkron. A látvány viszont nagyon szép volt, főleg a szimulációk és a Barátságosak jeleneteinél. De nekem sokat rontott a szinkron.

    A doboz szerintem nagyon jó változtatás volt, így egy kicsit izgalmasabbá tették az, elvileg, Edith Prior üzenetét.

    Az a kis vetkőzéses jelenet... Hát igen. Szerintem pomt beleillett annak a jelenetnek a hangulatába. Kérdés, hogy a harmadik részben megtörténik-e újra...
    A Hűségesből végülis nem teljesen derült ki, hogy megtörtént-e a dolog, vagy sem.
    Itt is kb.ugyanaz volt, levették mindketten a pólójukat, csókolóztak, aztán ahogy Tris felébredt, láthattuk Négyes gyönyörűséges, izmos hátán, a csodálatos tetoválását.

    Lynn, Uriah, Marlene, Hector tényleg alig kaptak szerepet, ennyi erővel bele se kellett volna őket rakni a filmbe, tíz perc erejéig.
    Pont úgy ahogy Marcust.

    Evelyn karaktere jóval kedvesebb, megértőbb és fiatalabb, minz ahogyan azt én elképzeltem, és ahogy az a könyvben van. Amikor ott ült Négyes és Tris ágyán, és ott mondott valami olyasmit hogy:
    "Mindig is szerettem nézni ahogy alszik" meg "Félsz hogy rájön milyen halálos is vagy valójában?" , és aztán ott feküdt a halott Will mellette... Uuhh, azon nagyon megijedtem...

    Petert a könyvben nagyon rühelltem, de itt a filmben teljesen megszerettem, mert nagyon jófej volt, és vicces is. Örülök hogy nem lett totál utált karakter.

    A színészi játék hihetetlen jó volt. Shailene az igazságszérumos résznél brilliánsat alakított, Theo pedig szívemet megszakította, amikor azt hitte hogy Tris meghalt, meg amikor elhurcolták Trist a cellája előtt, és ott verte azt az ajtót... Ahh ott meghaltam...
    Miles Teller pedig a valaha volt legjobb Peter.



    Összeségében én egy 10/8 ra értékelném, mert egy pont kötelezően lemegy a sok változtatás miatt, (amik ismétlem: jók voltak, és néhol kellettek is) egy pedig a mellékszereplők elhanyagolása miatt.
    Nagyon jó film, látványos, akciódús, romantikával, és pocsék szinkronnal. Ha megveszem DVD-n, biztos feliratosan fogom megnézni, és nagyon jó lenne ha a magyar mozik nem akarnák a népet lebutítani azzal, hogy minden filmet szinkronosan, és elérhető időpontokban, a feliratosokat pedig csak kettő alkalommal adni.

    VálaszTörlés
  6. Sokat filóztam én is azon mit gondoljak a folytatásról.
    Nos, rájöttem, nekem kevés volt a film, olyan érzésem van mintha összekapkodták volna. Az első részben amikor Tris kiszökik és a vonat után szalad, az valami zseniális: kamerakezelés, hangtechnika, zenei aláfestés, és ezek a dolgok hiányoztak a folytatásban.
    Túl sok technika, ami számomra zavaró volt, gondolok itt a hologramokra, és az égő lebegő házakra...

    Emlékeztek még az első részben a csók jelenetre... hát bocsi, de szerintem az is zseniális, ehelyett a második részben mi volt?

    Tris nagyot alakított az igazságszérumos részben, Négyes meg végig, Peter szerintem sokat fejlődött. Néhol azt érzetem,mintha Shailene-.nel elszállt volna a ló (fejébe szállt a siker?), vagy nem tudom, de kissé fáradtnak, nehézkesnek éreztem sok helyen

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Mikor én ezt írom már rég vége a sorozatnak. Teljesen igazad van. A Barátságosak szerepével a filmben van kifogásom. Én nem tudzam úgy élvezni azt a részt. És nem, Trisnek nem patókája van, hisz a beavatott (asszem) Londoni premierjén is már rövid haja volt. Nekem mindenhol, könyvben és filmben is Evelyn a kedvencem. Meg tudtam és meg tudom érteni. Persze, nem volt szép, hogy Tobiast Marcussal hagyta, de valljuk be sokunk ezt tette volna. Hiába tagadjuk, lelkünk mélyén tudjuk. A könyvben nagyon bunkó Trissel, ez igaz. De csak vissza akarja szerezni a fiát. És ezért bármire képes. Kicsit elfogult vagyok, tudom. De én a könyvekkel és a filmekkel úgy vagyok, hogy sosem a főszereplő a kedvencem. Meg bennem főleg sz lökte Tris helyett Evelyn felé a mércét, hogy, mint minden ember olvasás közben elképzeltem azt, hogy, hogy néznek ki a szereplők. És mikor kiderült számomra az, hogy van film, rögtön rákerestem és megnéztem. És Evelyn pontosan úgy nézett ki, mint a képzeleteimben. És ez nagy hatást gyakorolt rám.

    VálaszTörlés