Érdekesség: A csoportrendszer pszichológiája


Egy érdekes cikket hoztam nektek, amit a molytesóm írt A beavatottal kapcsolatosan. Érdekli őt a pszichológia, és olyasmit fedezett fel a regényekben, ami nem csak érdekes és elgondolkodtató, de megmutatja a történet alapjának zsenialitását.

Garantáltan érdemes elolvasni minden rajongónak.

Köszönjük a cikket Nekonak!




A csoportrendszer pszichológiája


Az igényes alapokon nyugvó regényeket átgondolva különböző, pszichológiailag hiteles karakterutakat figyelhetünk meg. A karakter a jellemének megfelelő módon reagál, csak a hatás kedvéért nem fog tőle távol álló módon válaszolni egy adott szituációra; A beavatott alapja, a csoportokra osztás öt különböző jellemvonást alkalmaz: az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek vannak a középpontban. Feltűnően elütő jellemvonások szabad szemmel is, azonban az írónő nem elégedett meg ennyivel. A jellemvonásokat a pszichológia A Nagy Ötök néven ismeri.

Ahhoz, hogy eljussunk A Nagy Ötök értelmezéséig, nem árt tudni egy keveset arról, hogyan is jutott el a tudományág eddig az értelmezésig. Alapvetően két típust különböztetünk meg mi, átlagemberek. Ez az extrovertált (kifelé irányuló) és az introvertált (befelé forduló) személyiség (ne felejtkezzünk meg az ambivertált személyiségről sem. Az extraverzió és az introverzió amúgy is egy többfokú skálán ábrázolható legtisztábban; az ambivertált személyiség középen helyezkedik el, ő az akinek a helyzettől és pillanatnyi hangulatától függ az emberekhez való viszonya). Ezt C. G. Jung határozta meg a XX. században. Előtte négy fő típust különböztetett meg az emberi jellemmel foglalkozó ágazat, amiket ugyan ma is használunk, csak kombináltan, és érzékenységi skálán elhelyezve (ezek pedig a szangvinikus, kolerikus, flegmatikus és melankolikus). A beavatott csoportrendszerében az ezekből kifejlődő vonáselmélet öt típusát láthatjuk viszont. Ezek az extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, emocionalitás és az intellektus. Ismerősen cseng, nemde? A pszichológia mai állása szerint ezekre a csoportokra osztható az emberek személyisége. Fontos megjegyezni, hogy a különböző vonások mértéke az adott helyzettől és a célzott személytől függ. Azokat az embereket, akikben valamelyik tulajdonság nincs meg, a pszichológia sérült személyiségű embereknek nevezi.


Csoportok a valóságban

Az extraverzió a kifelé irányultság, tettre készség, bátorság és magabiztosság vonásaival jellemezhető. Ezen vonások csoportja a Bátraké. Ezek az emberek, ahogy a könyvekben is, nem riadnak vissza az előttük álló problémáktól, azonban van racionalitás érzékük. A barátságosság kategóriáját nem kell feltétlenül magyaráznom, a szó magában foglalja a jelentőségét. Szeretettel fordulnak az emberek felé, engedelmesebbek és gondoskodóbbak a többinél. Persze itt sem a szélsőséges értékekre kell gondolni… A lelkiismeretesség fő ismérve a céltudatosság és a szabályok követése. Ismerős lehet az Őszinték kategóriája. Elvégre a lelkiismeret nem igazán engedi meg a hazugságot. Az emocionalitás ágazata az Önfeláldozókkal hozható kapcsolatba. Gyakori szorongások, visszahúzódó személyiség társul mellé, erős segíteni vágyással. Az intellektus pedig az agy befogadóképessége, és a képzelet gazdagságáért felelős személyiség darabka. Ezek lennének a Műveltjeink.

Ezek mértéke különböző erősségben fordul el a környezetünkben. A magabiztosságunk különböző területeken vagy élethelyzetekben eltérő mértékű lehet, és nem biztos, hogy barátságosan mosolygunk valakire, aki majdnem fellökött minket az utcán. Nevelésünktől függően más-más mértékű hazugságot enged nekünk a lelkiismeretünk, más területen jó az agyunk, és ami nagyon fontos, teljes mértékben különbözik az érzelmi intelligenciánk is a másikétól. Semmi esetre sem több vagy kevesebb egy olyan ember, akinek nincs diplomája, de kedvesen mosolyogva odamegy a betegekhez a kórházban egy távoli országban, hogy ennivalót osszon attól, aki sok diplomásként vezetői székben ül, és eszébe sem jut segíteni a rászorulókon, helyette azzal foglalkozik, hogy ne menjen tönkre egy adott ország gazdasága. Mind a kettő más téren fontos, és másként áll helyt, mint személyiség.


A csoportrendszer csapdája

Azonban bárki bármit mondjon, egy olyan szoros szabályok szerint működő csoportrendszerben, ami A beavatott keretein belül működik, szinte nulla az esélye az egészséges személyiségek kialakulásának, így a kísérlet – véleményem szerint – majdhogynem halálra van ítélve (Nem meglepő, hogy olyan kevés az Elfajzott). A feltételezések szerint a személyiségünk 40%-át örököljük, 60%-át pedig magunkra szedjük a környezettől. Egy olyan csoportnál, mint például az Önfeláldozók, ahol szigorú rendszer szerint, majdhogynem homokba dugott fejjel élnek, esélyük sincsen más mintát látni, mint a saját hozzáállásukat. Nem meglepő, hogy náluk van a legkevesebb csoportváltó. A többi csoportnak több lehetősége nyílik szembesülni a másik értékekkel, mint nekik; az öröklött 40% emocionalitás mellé felszedik a maradék 60% emocionalitást, és viszlát világ. A fejlődési szakaszokat pedig Erikson 1950-es elmélete alapján szoktuk meghatározni. Ennek a lényege, hogy a személyiség komoly fejlődése 12 éves korig tart (ami a mai világban 14-15 év környékére tolódott) utána pedig az identitásunk alakul ki a serdülőkorban. Mivel 16 éves korban kell eldöntenie a gyerekeknek, hogy hova akarnak tartozni, az alig alakulgató énképük alapján szinte csak az életük korábbi tapasztalatait, annak a csoportnak az értékeit ismerik, amibe beleszülettek. Kevesen tudják 16 évesen, mik is lesznek, ha nagyok lesznek… hiszen még nem ismerik eléggé önmagukat hozzá. Azonban ha nem tud kimozdulni a fiatal a csoportja mintájából, nem indul be a személyisége fejlődése, és nem következik be a gyógyulás útjára lépés.


Tris és a személyiség

Tris jellemének alapjait az Önfeláldozók csoportja adja, amibe beleszületett. A történet folyamán több döntése is ezzel hozható összefüggésbe (még ha burkoltan is), de az érzelmi alapjait ez adja. A történet tanulsága szerint Tris teljesen gyógyult személyiségű. Az Önfeláldozókkal és a Bátrakkal könnyen összefüggésbe tudjuk hozni, de nézzük a többi csoportot. Tris Barátságos? Nem. Legalábbis nem nagybetűvel. Tris gondoskodása és szeretete a közeli barátai és hozzátartozói felé mutatkozik meg. A bűntudata az elvesztett társakért (még ha talán haragban is váltak el), az odafigyelése a közvetlen környezetére erős. De akit utál, azt utálja. Azokkal szemben nincs Barátságosság. Tris Őszinte? Mikor-hogy. Nem mondhatjuk, hogy állandóan igazat mond, de az igazságérzete az övékkel egyenlő szintre tud csapni. És Tris Művelt? Nem hülye. Valóban egy olyan személyiségű ember, akit „egészségesnek” címkézhetünk a vonáselméleti rendszer alapján. Viszont akármennyire is sérült egy-egy személy, megtaláljuk a jellemének a párját a való életben. Sérültnek konkrétan azokat címkézhetjük, akik pszichotikusak, vagy fogyatékkal élők. A fentiek felborulása ugyan megbontja az egészséges személyiséget, de nem kategorizálható sérültként, ameddig nem lép fel valamelyik vonásnak a teljes hiánya.


Azoknak, akik jobban el szeretnének mélyedni a személyiségek rendszerében, a HVG pszichológia 2016/1. számát ajánlanám. Nekem is ezt olvasgatva tűnt fel, hogy lényegében ez a csoportrendszer alapja. Olvasás közben is ismerős volt valahonnan, de akkor nem tudtam hova kötni azonnal.


3 megjegyzés:

  1. Teljesen lenyűgözött ez a cikk. Olvasás közben jutott eszembe, hogy tényleg mennyire értelmes ez a történet, és milyen sok kiboncolgatható dolog van benne. Engem is érdekel a pszichológia, különösen ez a része. Nem tudom még, hogy milyen területen vagyok a legjobb, egyelőre hobby szinten szívesen foglalkoznék vele. :)

    VálaszTörlés
  2. Mindenképpen érdemes a személyiségekkel kezdeni. Általában nem ajánlom se a hvg-t se a mipszit, de ahogy most a cikkben írtam, a mostani hvg nagyon korrekt cikkeket közöl le. Viszont ha tanulni akarsz, akkor pszicho tankönyvet vegyél hozzá, ne valakinek az életútját, mert az nem sokat segít. Alapvetően pedig Erikson, Freud és Jung adja a keretet amire rá tudsz építeni :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés