Véleményem A sebek behegednek novelláról

Ma én is megkaptam az Árnyak és Jelek rendelésemet, és persze a hozzá tartozó, A sebek behegednek novellát, ami ugye A beavatott epilógusaként funkcionál. Gyorsan el is olvastam, erről hoztam most nektek egy elég vegyes véleményt.

Mivel részletekbe is belemegyek, így csak az olvassa el, aki már elolvasta, vagy nem érdeklik a spoilerek!




Most fejeztem be az olvasását, de nehéz összeszedni a gondolataimat, és elűzni a gyomorszorító érzést, ami megkörnyékezett kb. rögvest az elejétől. Pedig nem mondhatom, hogy nem tetszett, mert összességében egész kedvemre való olvasmány volt, ami visszaadta kicsit a könyvek hangulatát.

Akkor mégis mi a gond? Az a nyomasztó érzés, ami végig ott van, és nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ugyanaz, ami A hűséges utolsó oldalaiban is ott van. A veszteség. A hiány. Tudjuk, hogy ez a világ már nem helyes. Tris nélkül nem.

Sajnáltam Tobiast végig, viszont jó volt olvasni, hogy kicsit összeszedettebb, mint ahogy magára hagytuk. Kicsit szocializáltabb, és kicsit már tud is Trisről beszélni. Még ha továbbra is kínozza magát azzal, hogy újra és újra végigmegy a félelemutazásán, amiben Tris még öt év után is ott van.

Sírtam. Nem egyszer, akármilyen kis utalás volt Trisről. Végig olyan volt, mintha feltépték volna azokat a sebeket, amiket igyekeztem ragtapasszal - fanfictionökkel - befedni. Még hogy ezek behegednek. A nagy fenéket (ide kevésbé szép kifejezést akartam írni, de meggondoltam magam...)

Az a baj, hogy nekem annyira a fanfictionök töltik ki a fejemet, különösen a sajátom, hogy nehéz is volt visszaigazodni az eredeti sztorihoz. Mert hát mi az istent keres itt olyan szereplő, aki már meghalt? Ja hát mert csak én öltem meg őket.

De annak nagyon örülök, hogy az egyik shippem canon lett! Oké, hogy a kevésbé elvetemült nyelvezettel rendelkező fanok is értsék: az egyik párosom, akit én hoztam össze a ficimben, hivatalosan is egy pár lett. Ennek azért örülök. Meg annak is, hogy Tobias végre nem politikus... Na az betett A hűséges végén.

Kicsit mérges voltam, amikor arról beszéltek, hogy mit is akarna Tris Tobiasnak. És igazából Christinának teljesen igaza volt, hogy már nem számít, mert nem lehet ott, bármennyire is ezt akarta. Viszont ha Veronica nem egy muskátlispite, hogy kinyírja a hőhősét, akkor nem kéne ezen gondolkodni, a francba is!

És akkor jön az, amin szerintem a leginkább kiakadtatok. A poén az, hogy én ezt abban a pillanatban 99%-osan sejtettem, hogy megtudtam, az egész epilógus cucc A hűséges után 5 évvel játszódik. Emlékeztem arra a bizonyos április elsejei tréfára, hogy kivel jön össze Tobias, épp ennyi idő múlva. Na hát mint kiderült, az nem tréfa volt.

Mondhatom, hogy dühös vagyok, de nem. Christinát nagyon szeretem, az egyik legjobb karakter, aki épp annyit szenvedett, mint Tobias, ha nem többet. Ráadásul nagyon jó barátja lett Tobiasnak, így én nem lepődtem meg, mikor ez a barátság többé vált. De azért az a sakk nem kellett volna... 

Viszont nem hiszem, hogy el tudom őket képzelni együtt, mármint család meg mindennel... Az nagyon fura. Ezt még meg kell emésztenem. Viszont még mindig jobb, mintha Caráról lenne szó, mint a Feltámadásban.

Ha logikusan végiggondoljuk, és ez benne is van a történetben,  nem várhatjuk el egy ilyen fiatal férfitól, mint Tobias, hogy örök életében gyászoljon, és magányos legyen. Ő is megérdemli, hogy boldog legyen.

Összességében egy korrekt is befejezés lesz, egy egyszerű jövőt felvázolva. Egy biztos, hogy nem fogom tudni túltenni magam A hűséges végén, így ezt sem szívesen emelem fel a "valóban megtörtént" listára. Nem, szeretnék tovább is a kis álomvilágomban élni, hogy hőseink élnek és virulnak, és boldogok, és... Na nem spoilerezek, inkább megyek tovább és írom a novellát A jövő kezdetéhez!



12 megjegyzés:

  1. Köszönöm Bia és nagyon nagyon várom a novelládat! Imádok a Te kis álomvilágodban élni!
    :)))) (4 mosoly)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az enyémben határozottan felemelőbb élni, mint ebben :D
      Plusz elkezdtem egy nagyon vicces AU-t, ami remélhetőleg rövid lesz.

      Törlés
  2. Lehet megkövezni, de én Christinat egyáltalán nem kedvelem. Tudom, hogy Tobias fiatal meg satöbbi, de miért pont vele?? Én amúgy mindig úgy képzeltem, hogy ha nincs Tris akkor más sem, mert volt benne valami magányosság és egyedül Tris tudta őt ebből kibújtatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk ebben neked is igazad van, hiszen Tris előtt senkihez nem közeledett. Én kedvelem Christinát, és valamennyire örülök is nekik, de mégsem jó befejezés ez. De itt már nincs is olyan, hogy jó befejezés.

      Törlés
  3. Én tegnap kaptam meg a barátnőmmel együt. Énekkaron voltunk mivel fáj a torkom ezert én nem énekeltem helyette inkább olvastam az epilógust, hát a sírás kerülgetett. Én mondtam a barinőmnek, hogy ezt igazán belerakhatta volna a könyvbe. #SPOILER KEZDETE# Azon viszont már örültem, hogy Zekének és Shaunának gyerekük lesz/lett csak kár, hogy nem derült ki, hogy fiú vagy lány lett vagy, higy mi lett a neve. Evelyne továbbra sem szimpi #SPOILER VÉGE#. Köszönjük Bia, hogy vagy nekünk! Várom a novellát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilvános helyen én ennek neki sem mertem volna állni, tudtam előre, hogy bőgés lesz.
      Nekem azon kellett túllépnem, hogy Zeke él - erről rendszerint megfeledkezem. És igen, én is kíváncsi lettem volna a gyerkőcükre.
      Evelyn is életben volt, ehhhj, pedig annyira megszoktam, hogy meghalt.
      Én meg miattatok vagyok hálás, hogy itt vagytok, és olvastok, mikor már vége van az egész könyv/film mizériának.

      Törlés
  4. Bia én esküszöm a te novelládat jobban várom, mint ezt vártam. :) Mielőtt elolvastam nekem is volt egy sejtésem, hogy Christiával összejönnek. Annyira nem ért váratlanul, de kicsit a végén úgy éreztem, hogy ő lett beállítva a nagy Ő-nek és Tris csak egy komolyabb kapcsolatnak. Örülök, hogy Tobias jól van és tovább lépett, de attól még fáj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt valami oknál fogva örömmel hallom. Szerintem több örömet fogok vele szerezni, mint ez az epilógus bárkinek is.
      Volt egy ilyen feelingje a dolognak, igen. Nekem is rettenetesen fáj, bár leginkább azért, mert feltépte a sebeket, amit Tris elvesztése okozott.

      Törlés
  5. Tegnap este elkezdtem olvasni, és úgy öt perc után megbántam, hogy a család közelében olvasok. Ugyanis bőgtem... Úgyhogy szépen elvonultam egy magányos helyre, ahol kicsit szabadabb folyást engedhettem a könnyeimnek.
    Nem is amiatt bőgtem, mert annyira szomorú lett volna a novella, hanem ahogy ti is írtátok, feltépte a sebeket. (Egyébként sem tudok úgy gondolni a Hűséges végére, hogy ne fojtogasson a sírás.)
    Az, hogy a végén összejött Négyes Christinával, valahogy nem lepett meg. Már a könyv végén is lehetett érezni, hogy jó barátok lettek. Úgy voltam vele, hogy inkább Christina, mint egy vadidegen.
    Evelynt valahogy még mindig nem tudtam megszeretni. Talán a sok fici az oka, amit olvastam. (Egyikben sem volt pozitív szereplő.)
    Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, kicsit jobban lezárta bennem a történetet, még ha fel is tépte közben a sebeket. Merthogy azok még nem hegedtek be... :(

    VálaszTörlés
  6. Én is nemrég kaptam meg az epilógust.Hát őszintén szólva nagyon hiányzik Tris furcsa így olvasni.Néha még mindig azt várom hogy ő vissza térjen a könyvbe.....:(

    VálaszTörlés
  7. Nem olvastam, de a cikked és a vélemények alapján nem is fogom.
    Egyszerűen el nem hiszem, hogy ezt tette Veronica..
    Mindig bíztam benne, hogy Tris nem is halt még, és egyszer csak visszatér, de nem.
    Nem tudom elképzelni Tris nélkül..sem a könyvet, sem a filmet, sem Négyest! :(
    És hogy Négyes összejön Christinával és, ahogy írtátok, hogy szinte mintha ő lenne beállítva a Nagy Ő-nek, Tris pedig csak egy komolyabb kapcsolatnak, hát ez feldühített és egyben elszomorított. Hiszen, ahogy előttem is írták, egyedül Tris tudta kirángatni Négyest a magányból, egyedül ő volt rá képes..és most ez..számomra hihetetlen.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Lányok!
    Én csak most olvastam a trilógiát,nagyon tetszett.Megvettem a Négyest is....Viszont ezt a záró kötetet,A sebek behegednek-et sehol nem tudom megvenni��Esetleg kölcsönkérhetném tőletek,vagy ha nem kell már megvásárolnám!Légyszilégyszilégyszi....Előre köszi:Évi

    VálaszTörlés