Az írónő

Veronica Roth


1988. augusztus 19-én született New Yorkban. Amerikai író, aki a Divergent (A beavatott) könyvtrilógiájával debütált, és került a legsikeresebb írók közé. A sorozat első két kötete, A beavatott és A lázadó hetekig volt a New York Times Bestseller listájának élén. A jövőben játszódó trilógia befejező kötete, az Allegiant 2013. október 22-én jelent meg eredeti nyelven.
Élete

A New Yorkban született írónő az Illinois állambeli Barringtonban cseperedett fel. Édesanyja Barbara Ross festő. Rothnak két testvére van, közülük ő a legfiatalabb. Mindketten, a bátyja és a nővére is Chicagó területén élnek. A szülei öt éves korában váltak el, az édesanyja ezután hozzáment a pénzügyi tanácsadó Frank Ross-hoz.
Anyai nagyszülei a második világháborús koncentrációs tábor túlélői, akik rendkívül vallásosak voltak. Veronica középiskola tanulmányai során foglalkozott a keresztény vallással.
Az írónő a Barrington High Schoolban érettségizett, majd egy évet töltött a Carleton Főiskolán, de ezután átiratkozott a Northwestern Egyetemre, ahol kreatív írást tanult.
Hozzáment a fotós Nelson Fitch-hez. Jelenleg Chicagóban élnek.


Karrier

Veronica Roth a disztópikus regénysorozatával, A beavatottal ért el világsikert. 2011-ben és 2012-ben a legjobb könyvnek választották a művét a Goodreads olvasói a YA Fantasy és Sci-fi kategóriában, valamint a Legjobb Goodreads Író díját is elnyerte 2012-ben.
Az első kötetet még a Northwester Egyetem végzőseként, a téli szünet alatt írta. A kariere elsöprő sikerrel kezdődött, hiszen A beavatott volt az első regénye.
A könyv megfilmesítésének jogai még azelőtt elkeltek, hogy Veronica befejezte volna az egyetemet. A jogok a Summit Entertainment-hez kerültek, akik 2013. áprilisában el is kezdték a film forgatását, amelyet 2014. március 21-én fognak bemutatni a nagyközönségnek.
Roth írt egy négy történetből álló kis sorozatot, melyben A beavatottból ismert Négyes szemszögéből ismerhetjük meg a jövőbeli Chicagó világát. Az első rövid történet, a The Transfer 2013. szeptember 3-án jelent meg.

Forrás: wikipedia