Fordítás: SFX cikk A lázadóról


Az SFX magazin lehozott egy hosszabb cikket A lázadóról. Ami királyság, mert nem csak az alap infó van benne, hanem megkérdezték a producereket is, illetve olvashattok interjút Shailene-nel és Theo-val is.
A cikk fordítását a Tovább után találjátok, néhány megjegyzésemmel egyetemben. Nem tökéletes a fordítás, szóval nagyon ne kukacoskodjatok, de igyekeztem minél érthetőbben lefordítani nektek.
Szóba kerül többek között az új rendező, a szimulációk, és az a bizonyos doboz is...




Az utolsó csoport hősök
A beavatott sorozat második filmje eléri az eget.

Érdekes dolog történt A beavatottal, miközben a mozivászon felé tartott. Miközben afelé törekedett, hogy a YA sci-fi franchise királynőjének, Az Éhezők Viadalának a vetélytársa legyen, a filmben feltűnő fiatal csillagok fontos szereplői lettek Hollywoodnak. Ez nem is rossz úgy, hogy egy a folytatás, A lázadó készülőben van.

Nem csupán a főszereplőt, Shailene Woodley-t követhettük figyelembe, ahogy a főhősnő, Tris Prior megformálása után emlékezetes és érzelmes szerepben feltűnt a Csillagainkban a hibában, ahol Ansel Elgort volt a partnere; Miles Teller elnyerte Mr. Fantastic szerepét a hamarosan bemutatásra kerülő Fantasztikus Négyes újrafeldolgozásban, és számos díjra pályázhat a Whiplashben nyújtott alakításáért, ahol egy fiatal dobost formált meg; Zoe Kravitz a Mad Max: Fury Road-ban fogja tövig nyomni a pedált; és Jai Courtney lesz az új Kyle Reese az Terminator: Genesys-ben. Nem rossz teljesítmény egy csapat huszanévestől, akik korábban alig voltak ismertek (azért ezt vitatnám...), és messze voltak a kasszasikertől, mikor aláírtak Veronica Roth nagysikerű könyvsorozatának nagyképernyős adaptációjához.

"Ez hátborzongató" mondja Lucy Fisher producer az SFX-nek. "Most már két filmet megcsináltunk együtt, és nagyon jól ismerjük őket. Elképesztő, hogy kiválasztod őket, mert tehetségesek a saját filmedhez, aztán nézed, hogyan a munkájukkal hogyan szárnyalnak a jövőjük felé. Mindenki ujjong a másikért. Ez a jó része a dolognak. A rossz, hogy most próbáld meg betáblázni őket."


Kegyetlen jövő

Egy kis emlékeztető azoknak, akik már választottak csoportot. Roth elképesztően sikeres regénytrilógiája a poszt-apokaliptikus jövőben játszódik, ahol úgy tartják fent a hatalmat, hogy lakosságot a tulajdonságaik szerint öt csoportba osztják. (a csoportokat mellőzném, mind tudjuk miről van szó...)

Az első filmben Beatrice "Tris" Prior sorsdöntő Alkalmassági vizsgája rávilágított, hogy ő Elfajzott. Elhagyta az otthonát, az Önfeláldozókat, és az akciókkal teli Bátrak csoportjához csatlakozott, és azzal tölti a filmet, hogy megtanulja a csoport szabályait, kialakítson egy kapcsolatot az oktatójával, Négyessel (Theo James), és hogy titokban tartsa Elfajzottságát a film főgonosza, a Művelt vezető, Jeanine (Kate Winslet) elől.


"Negyven évnyi tapasztalatot szereztek egy év alatt" mondja nevetve Douglas Wick, Fisher társproducere, aki a magánéletben a férje. "Szóval Tris azzal indult, hogy rájöjjön, ki is ő valójában, hol tud kiemelkedni, hagyományos személyiségi problémákkal küzd. Aztán a dolgok még bonyolultabbá válnak, mikor rájön, hogy ő más. Azonban mikor kezdi felfedezni, ki is ő, a szülei meghalnak, meg kell ölnie egy közeli barátját, és az általa ismert világ darabjaira hullik - ez elég nagy megrázkódtatás egy fiatal nőnek."

"Igen, azt hiszem mindenkit megviselt az, amin az első filmben mentek keresztül" teszi hozzá Fisher. "A karakterek sokkal összetettebbek lettek. Az első film inkább arról szólt, hogyan találj magadra, és hogy alakítsd ki a saját személyiséged, szakadj el a szüleidtől. Itt viszont inkább 'Oké, megvan a személyiségem. Most mit kezdjek vele? Milyen ember lehetek ezzel?' Ez az emberi lét következő fejlődése, és itt a dolgok nem annyira fekete-fehérek."

A lázadó azzal nyit, hogy Tris, Négyes (akiről szintén kiderült, hogy Elfajzott), és egy csapat szövetségesük (köztük Tris bátyja, Caleb) a kormányzat elől menekülnek. A Bátrak vezetője, Eric (Jai Courtney) most Jeanine ölebe, aki le akarja őket vadászni, és mivel száműzöttek lesznek, olyan helyekre jutnak el, ahol korábban még nem jártunk, mint egy jó folytatásban, A beavatott világa kiszélesedik.

"Nem kell tízszer elmagyaráznunk az egész felállást, ami hatalmas megkönnyebbülés" nevet Fisher. "Az első filmben Tris az Önfelálozókhoz született és nevelkedett, majd a Bátrakhoz csatlakozott, ahol láthattuk az egészet, de most ellátogatunk a Barátságosakhoz, az Őszintékhez és a Műveltekhez is. Így aztán megtapasztalunk egy egészen más gondolkodás- és életmódot."

Egy új csoporttal is találkozni fogunk, akik igazából nem is csoport. A Csoportnélküliek mindenfele voltak az első filmben, és azt gondolhattuk, hogy csak céltalanul bolyonganak a jövő Chicagójában, mivel nincs hova menniük. A lázadóban fény derül arra, hogy igazából elég jól szervezettek, a vezetőjük pedig a franchise új tagja, a Naomi Watts által alakított Evelyn, aki éppenséggel Négyes édesanyja. "Ő az új gonoszunk és egy remek új szereplő" mondja Fisher. "Ő Négyes nem egy gondjának forrása, és olyas valaki, akit nem ismersz ki egykönnyen. Ki is ő igazából...?"

"A rajongókkal való beszélgetéseink során kiderült, hogy nagy szerepet töltenek be a Csoportnélküliek" folytatja Wick. "A szerepük miatt? Szóval sok ilyen lakónegyed van, és mindegyik
rész egy másik csoport látható. (ezt a részt nem igazán értettem...)


Interjú Shailene-nel:

Hogyan fejlődött Tris az első film óta?
Mikor először találkoztunk vele, igazán naiv volt, és nem ismerte a világot. Sok dolog tanul meg, és olyan erőt kell előhívnia, amiről nem is tudott, hogy létezik. Erre a filmre teljesen kifacsarták, és már tudja, hogyan kell harcolni. Sokkal erősebb, és sok érzelmi töltettel rendelkezik, amivel nekivág a következő fordulónak a Jeanine ellen folytatott harcában.

Úgy tűnik, A lázadóban több az akció...
Igen, sokkal több az akció. A világ nagyobb. Míg az első filmben az akciójelenetek talán 2 percesek voltak, itt inkább 7-8 percesek. Felvenni egy ilyen hosszú részt úgy két hét munkába került. Még jó móka volt. Az első filmben inkább harcokon és a koreográfián volt a hangsúly. Itt inkább kötelekkel dolgoztunk többet (itt a biztosítókötelekre gondol...) , másztunk, ugráltunk, futottunk.

Mennyit kellett edzened, hogy formában legyél?
Nagyon sokat edzettünk az első filmre, de aztán a Csillagainkban a hibát csináltam, és sok izmot és súlyt vesztettem. Így aztán jó volt visszatérni ehhez a filmhez, mert újra gyúrnunk kellett. Szerencsére sportos vagyok, így szórakoztatónak találtam, hogy ismét formába jöjjek és teszteljem fizikailag magamat.

A beavatott és a Csillagainkban a hiba sikereivel ez egy nagy év volt a számodra. A sikerül megváltoztatta az életed?
Igen, határozottan hatással van az életemre, mert elfoglaltabb vagyok. De ettől eltekintve, nem igazán. A karrier szempontjából minden bizonnyal több lehetőségem van, így olyan kisebb filmekben szerepelhetek, amikben korábban nem tudtam volna, ami szuper. De másra nem igazán volt hatással.

A beavatott filmekben sok a fantasztikus szimuláció. Élvezted a lehetőséget, hogy olyan helyeken szerepelhetsz, ahol más filmben nem igazán?
Mindig szórakoztató az ilyen szimulációk forgatása. Mint filmkészítő, ilyesmire gondolsz: 'Ezt még nem láttuk korábban, szóval bármi megeshet.' De mint színész, biztos akartam benne lenni, hogy valóságosnak tűnjön. Mikor álmodsz, az valóságosnak érződik. Felébredsz, és 'Istenem, egy óriáspókkal harcoltam az éjjel.', mivel valóságos volt, így aztán a szimulációknál azt akartam, hogy Tris úgy érezze, ez tényleg megtörténik.

A beavatott rajongói bázis nagyon szenvedélyes. Milyen kapcsolatban vagy velük, mióta te játszod Trist?
Őszintén nem ismerem őket valami jól, mivel nem igazán tartom velük a kapcsolatot - távol tartom magam a közösségi médiától, és az egyetlen alkalom, mikor igazából látom őket, az a premierek. De igyekszünk megtartani a könyv sértetlenül és hűek maradni a történethez.

Hogy érzed, milyen lesz visszatérni Trisként A hűséges két filmjébe?
Jónak érzem. Izgatottan várom, hogy elolvassam a forgatókönyvet. Annak ellenére, hogy tudom, miről szól A hűséges, nem tudom, mennyire lesznek hűek ahhoz a kötethez, vagy hogy nagyon meg fogják-e változtatni. Szóval én is csak úszom az árral, épp mint a közönség.


Friss kezdet

Miután A beavatott rendezője, Neil Burger visszalépett, A lázadó új embere nem más, mint Robert Schwentke (RED, Időutazó felesége). "Robertnek két nagyon erős képessége volt" magyarázz Wick. "Az egyik, hogy teljesen odavan a pszichológiáért. Mikor feltűnt a színen, azok a Trishez kapcsolódó kérdések foglalkoztatták, miszerint egy ember, aki tele van gyásszal és bűntudattal, hogyan boldogul a világban. Teljesen lekötötte, hogy valaki hogyan él túl egy ilyen traumát."

"A második, amit felhozott, az a rendkívüli vizuális elképzelése. Izgatta a mód, ahogy Veronica létrehozta ezt drámai betekintést valaki életébe. Mikor olyasmiről beszélünk, mint a félelemutazás vagy szimulációk, amik megmutatják, milyen is a természeted - mennyire vagy Művelt, vagy Barátságos - hogy megcsináljuk ezeket a vibráló akciójeleneteket, mindig ragyogó ötletekkel áll elő. De ami nagyszerű volt, hogy ezek mindig a pszichológiához kapcsolódtak. Túl sok rendezőt hallgattunk meg, akik vagy a pszichológia vonalra helyezték a hangsúlyt, vagy a vizuális effektekre, amik nem igazán a karaktereken függtek. Robert ellenben hatalmas számú ötlettel jelent meg mindkét részen."

Az utazások a szereplők elméjébe - amik A beavatottban is kulcsfontosságúak voltak, olyan kihívások, amivel a Bátrak újoncainak szembe kellett nézniük - most is megjelennek, bár más formában. "Sokkal látványosabb és mélyebbre hatolóbb" mondja Wick. "Korábban az egyetlen, amit megtehettük, a Bátrak régi szimuláció voltak, megfelelően alacsony technológiával. De most, hogy beléptünk a Műveltek laboratóriumaiba, több mindent megtehetünk - és ezt teljes mértékben kihasználtuk."

Az is biztos, hogy ebben a filmben nagyobb hangsúlyt kapnak a sci-fi elemek. Rögtön kezdetnek itt van ez a titokzatos doboz, ami beindítja a cselekményt, de nem szerepelt a könyvben, és ami megőrjíti Jeanine-t, ami talál tartalmazza a titkot, hogyan jött létre a csoport-központú társadalom a régi világ romjaiból.

"A tetőpontban Tris és Négyes találnak egy üzenetet" magyarázza Wick. "Alapjául Veronica ötletét vettük, és megpróbáltuk máshogy adaptálni, ami jobban tud működni a filmben. A könyvben be kellett menniük egy szobába, ezért Tris szembe kellett nézzen a démonaival. A doboz kinyitását nem, hogy csak ugyanazzá a jelenetté tettük, de kibővítettük, más jeleneteket is hozzáadtunk."

"Annak ellenére, hogy ez nem szerepel a könyvben, Veronciának tetszik" mondja Fisher. "Eddig a rajongók úgy vélekednek, hogy 'Igen, számomra így kevésbé összezavaró', de majd meglátjuk."
A film nagy kihívása, hogy boldoggá tegye a rajongókat. Szeretik a könyveket, így nem kétséges, hogy bármilyen apró változtatást elítélne a blogok világa.

"Megpróbáljuk megtartani az alapvető vonalat" mondja Fisher. "Valamilyen szinten úgy kezeljük a rajongókat, mint a partnereinket, elismerjük őket, és egy kicsit igyekszünk bevonni őket az alkotás fázisába - mivel nem akarunk csalódást okozni nekik. Jobban megértik az alapanyagot, mint bárki más. De mindig lesz egy csoport rajongó, akik nem akarják, hogy bármi is változtatásra kerüljön. Ők oldalakat írnak arról, mennyire nem olyan színű Tris haja, amilyennek ők elképzelték. Ez egy érdekes világ."

A másik dolog, amire nagyon odafigyelünk, hogy mikor azt mondjuk, hogy 33 millió példányban keltek el a regények, ha nem vagy idióta, egyértelmű, hogy Veronica rátapintott valamire" teszi hozzá Wick. "Erőteljes dolgokat fogalmazott meg ebben a kultúrában. Gyakran újra feltesszük a kérdést, hogy miért akarták az emberek megvenni a könyveket. Talán azt mondanák, hogy Tris hajszíne miatt, de aztán végiggondolod, hogy nem, nem ezért vették meg, sokkal inkább azért, mert Veronica egy rendkívüli történet mesélő."

A történet természetesen nem ér itt véget, és Schwentke fogja rendezni A hűséges első részét (elkerülhetetlen, hogy az utolsó kötetet két felé legyen bontva), amit még idén nyár előtt fogják forgatni. "Óriási a kihívás" ismeri el Wick. "Hiszünk benne, hogy A lázadóban folytatni tudjuk a szereplők még jobb bemutatását, és még hatékonyabban tudjuk elmesélni a történetet. A tudatában vagyunk annak, hogy mindegyik elkövetkező filmnek magas szinten kreatívnak kell lennie. Még elbűvölőbb szempontokat kell megismernünk a karakterek irányába. Több vizuális hatást és földrengető effekteket kell felvonultatni. Ezeknek hatékonyabbnak kell lenniük, mint a legutóbbi alkalommal sikerültek, vagy az embereket csalódás fogja érni."


Interjú Theo-val:

A való életben hasonlítasz Négyesre?
Szeretem összeverni az embereket [viccel]. Szerintem sokkal feszültebb, mint én vagyok. Legalábbis remélem. Egy kissé sérült, de ezt szerintem ti is megmondhatjátok, és valamilyen szinte sokkal idegesebb. Szeretem alakítani ezt a karaktert, mivel merev személyiség, amit mindig érdekesnek találok, még a könyvekben is. Szórakoztató volt visszatérni hozzá.

Négyesnek rengeteg tetoválása van. Belefáradtál, hogy minden nap fel kellett őket rajzolni?
Igen. Már azon voltam, hogy megcsináltatom őket igaziból, csak hogy ne kelljen keresztülmennem ezen a sminkelésen - mivel meg kell csinálnod minden nap öt és fél hónapon keresztül, ami már kissé fárasztó a végére. Ami a hátamra kell az rendben van, mivel csak különleges jelenetekhez van szükség rá. A végére már azt mondtam, 'szerintem állandóan magas nyakú pólót kéne hordania. Úgy kéne kinéznie, mint egy papnak, aki 60-as évekbeli garbót visel, vagy valami.'

Most, hogy benne vagy egy nagy franchise-ban, jobban oda kell figyelned, milyen szerepeket választasz?
Okos döntéseket kell hoznod. Csinálod a filmeket, és sok kecsegtető ajánlatot kapsz, de nem feltétlenül a legjobbak hosszú távon a karriered szempontjából. Erősnek kell lenned, és nemet mondani bizonyos dolgokra, és aztán próbálkozz kitartóan, hogy megszerezz olyat, ami jobb a jövőd számára. És a nap végén csak egy színész vagyok. Remélhetőleg évekig ezt fogod csinálni.

Azok az emberek, akik felfigyeltek rád a Kamaszok kalamajkái Krétán c. filmben másik, mint akik A beavatottból ismernek fel?
Igen, határozottan. Vicces dolog színésznek lenni. Néha váratlan dolgokról ismernek fel, ami valahogy szórakoztató. Lehet az a legelső munkád, vagy valami olyan, amiről már megfeledkeztél, hogy részt vettél benne. De igen. Ha belépsz egy helyiségbe, meg tudod mondani, hogy ki honnan ismer.



5 megjegyzés:

  1. jó a fordítás, szuper vagy! :)

    bár két személyes kiegészítés az egyik fenti mondathoz: ami nem a te hibád, szerintem a cikk írójáé: Eric szerintem már az első részben is Jeanie ölebe - hiszen őt nem "lőtték be/nyomkövetőzték be" anno, na meg aki olvasta a 3. kötetet az tudja hogy Négyes, khm... (remélem nem én olvastam ennyire félre az utolsó könyvet :D )

    meg lenne egy kérdésem is, hátha valaki tudja rá a választ:
    elméletileg megjelent a "Négyes" könyv, valami több száz oldalas könyv formájában(?), amiben újra átélhetjük a történteket, viszont az ő szemszögéből. Itt a blogon lehet olvasni pár részletet(?) belőle, de esetleg valaki nem tudja, hogy hol lehet a könyvhöz hozzájutni magyar nyelven ....khm....a neten keresztül ...khm... olvasási célzattal...khm...? :)

    [úgy olvastam, hogy a nemrég kiadott magyar nyelvű Négyes kötet ferdítése nem sikerült hibátlanra, újra ki fogják adni (?) de mivel már elvonási tüneteim vannak... szívesen elolvasnám már, úgy hogy később a második kiadását szerezném be. szóval értitek :) A helyi könyvtárban csak az első három kötet van csak meg, a Négyes nincs...grrrrr. :) ötlet, tipp? :-) ]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most akkor mondjam, hogy a cikk írója Veronicát átkeresztelte Victoriára, és több baromság is volt a cikkben, amit próbáltam javítani... Szóval ezek már elenyészőek, tuti nem olvasta a könyveket a cikk írója. Köszi!
      Ha ebookra gondolsz, akkor az még sehol semmi. A második kiadás pedig még várat magára, eléggé... Az oldalon csak a kimaradt részlet van fent, amit én fordítottam le addig, amíg az új meg nem jelenik.

      Törlés
    2. neeee.
      akkor még inkább le a kalappal előtted! :)
      két napja levadásztam a netről a fenti cikket angolul, beleolvastam, de már akkor tudtam, hogy jössz majd a fordítással :) és mivel jól fordítasz, így megvártam az alkotásodat :) és milyen jól tettem, mert ha én szúrtam volna ki ezeket a hibákat felforrt volna az agyvizem. :)

      Köszi szépen az infót!
      igggeeeennn... arra gondoltam. :-) Akkor hiába is keresem, ahhhhgrrrr... (akut kétoldalú négyeselvonásusz halálhörgés)
      nagyon pocsék az angolom, de lehet akkor belekezdek az angol nyelvű kiadás olvasásába :P

      Törlés
    3. bocsi lemaradt:
      az általad - a Négyes könyvből kimarad részek - fordítása csúcs szuper lett!
      Nagyon ügyes vagy, gratula hozzá! :)

      (nem akarnád lefordítani a teljes könyvet? :D :D :D :D no csak vicceltem :)
      bár ...lehet az sokkal élvezetesebb lenne, mintha olyan fordítaná aki khm.... )

      Törlés
    4. Köszönöm! Azért annyira nem lett jó a fordítás,megszenvedtem vele, tele volt nyakatekert és érthetetlen mondatokkal (pl ilyen szó, hogy blogoszféra... x'DD). Igen, nehéz volt nem felhúznom magam. Ha nem lett volna benne a producerek megjegyzései, akkor nem fordítottam volna le szó szerint.
      Szerintem próbáld meg angolul, nem vészes a nyelvezete. Google fordítóval együtt simán olvasható. És azért nem fordítanám le xD Picit nagy meló lenne, meg hát a szerzői jogok... De remélhetőleg most már egy jobb változatot fogunk kapni belőle...

      Törlés