A beavatott - A film

A megfilmesítés jogai a Summit Entertainmenthez kerültek, akik 2013. áprilisában el is kezdték a film forgatását. Az ő nevükhöz fűződik többek között a Végjáték, az Eleven testek vagy épp a Levelek Júliának.
A rendezői székbe Neil Burger (A mágus, Csúcshatás) került, a producerek pedig Lucy Fisher, Pouya Shabazian és Douglas Wick lettek.


A kezdetek

2011. márciusában vásárolta meg a jogokat Veronicától, Neil rendezősége pedig 2012. augusztus 23-án látott napvilágot. A forgatókönyvet Evan Daugherty írta, aki ezt nyilatkozta:
"Magával ragadott a történet keménysége, de mégis nagy szerepe van Tris és Négyes közötti szerelmi történetének. Ez alapvetően és elválaszthatatlanul összefügg Tris karakterének fejlődésével. Lesz sok szexuális feszültség és kémia a két főhős között, de fontos, hogy minden ilyesmi nem csupán egy egyszerű érzelemről szól, hiszen ennek szerepe van abba, hogy Tris karaktere felnőjön."

Daugherty, aki együtt írta a a forgatókönyvet Vanessa Taylorral, később hozzátette:
"Trükkös dolog ez, hiszen a könyv tele van nagy ötletekkel, szóval egyértelmű, hogy egy ilyen műből egy nagyszerű, a történethez hű két órás filmet készíteni nagy kihívás. Nem elég, hogy meg kell jelenítened öt csoportot, meg kell értetned a nézővel, hogy van egy hatodik csapat is, akik tőlük eltérőek, ők az Elfajzottak, és még akkor ott vannak ugye a csoportnélküliek. Szóval itt egy világ, amit fel kell építenünk a vásznon, és a film ezt hatékonyan fogja megjeleníteni."

Az írónő, Veronica Roth így nyilatkozott a forgatókönyvről:
"Nagyon érdekes élmény volt elolvasni a forgatókönyvet. Előtte sosem olvastam egyet sem. Lenyűgözött, mennyire megragadta a könyv általános cselekményét."

A film költségvetését kezdetben 40 millió dollárnál húzták meg, de Az éhezők viadala sikereit látva a Lionsgate úgy döntött, hogy végül 80 millió dollárból készülhet el A beavatott film.

Casting

2012. október 22-én jelentették be, hogy a főszereplő, Tris karakterét Shailene Woodley fogja alakítani.
Négyes/Tobias szerepére több színészt is meghallgattak, többek között: Lucas Tull, Jack Reynor, Jeremy Irvine, Alexander Ludwig, Luke Bracey. Brenton Thwaites és Alex Pettyfer (aki ugyebár A negyedik c. filmben játszotta a címszereplőt, szóval sok lett volna már abból a négyes számból...)
Végül aztán 2013. március 15-én bejelentették, hogy Theo James kapta meg Négyes szerepét.

Sokan értetlenkedtek a döntés hallatán, ugyanis Theo 10 évvel idősebb, mint a karaktere, azonban Veronica egyet értett a választással:
"Az első pillanatban biztos voltam benne, ő Négyes, nincs kérdés. Theo képes megjeleníteni Négyes tekintélyét és erejét éppen úgy, ahogy annak mélységét és érzékenységét." Kitért a Theo és Shailene közötti kémiára is: "Tökéletesen passzol Shailene, mint Tris hihetetlen erős megjelenéséhez. Izgatott vagyok!"

A producerek így nyilatkoztak a választást illetően:
"Sok időt szántunk arra, hogy megtaláljuk a megfelelő színészt Négyes szerepére, és Theo kétségtelenül tökéletesen passzol a szerephez. Veronica Négyes karakterét igazi ikonná alakította, és nem tudtunk várni, hogy elkezdjük a munkálatokat, hogy megelevenítsük őt és az egész történetet a világon élő milliónyi rajongónak."

Ray Stevenson (Marcus) és Jai Courtney (Eric) szerepléséről szintén március 15-én nyilatkoztak. 2013. január 24-én már szóba került Kate Winslet neve, de csak később derült ki, hogy Jeanine Matthews-t fogja megszemélyesíteni a vásznon.
Beszélt arról, milyen első alkalommal egy negatív szereplő bőrébe bújni:
"Nem vagyok hülye. Megfordult a fejemben, hogy még egyszer sem játszottam rosszfiút ezelőtt, és ezen szinte meglepődtem." Mivel Winslet csak a forgatás vége fele csatlakozott a stábhoz, az első forgatási napján igyekezett távolságtartó lenni a többi szereplővel. "Legszívesebben felkiáltottam volna, hogy 'Minden rendben! Igazán vicces vagyok, ígérem', de azt hiszem, máig úgy gondolnak rám, mint egy igazi ringyóra."

A forgatás

A forgatást 2013. áprilisában kezdtél el Chicagóban és 2013. július 16-án fejeződött be. Gyakorlatilag az összes felvétel Chicagóban készült, a belső jeleneteket a Cinespace Chicago Film Stúdióban vették fel. A választási ünnepség jelenetei a Chicagó belvárosában található 17. Jézus Templomában kerültek felvételre. Az óriáskerék jelenetet a Navy Pier Óriáskeréknél forgatták. Az egész területet kosszal és rozsdával borították be (szerintem csak vizuálisan, bár kitudja...), hogy még inkább disztopikus hatást keltsen. Több jelenetet vettek fel az 57. Utcán és az Ellis Avenue-n közel a Chicagói Egyetemhez. A jelenetekben szerepelt a Federal Street és a Michigan Avenue is.
Az Önfeláldozók területét Chicagó külvárosában, a Wells Streeten elevenítették meg. Továbbá forgattak a Western Avenue-n, a Chicago River környékén, a Lake Street Hídnál, a Wacker Drive-on, valamint a LaSalle Street Hídnál.

Utómunkálatok

Az utómunkálatokat 2013. július 16-án kezdték meg, két nappal később a Summit és a Lionsgate bejelentette, hogy a film IMAX formában is meg fog jelenni.
"Nagyon örülünk neki, hogy továbbra is sikeresen együtt tudunk működni az IMAX-szel, akikkel már korábban is társultunk olyan világsikerek kapcsán mint az Éhezők Viadala vagy a ... (Egy olyan franchise amit sosem fogok ezen az oldalon megemlíteni!!), és rendkívül elégedettek vagyunk, hogy ebben a minőségi IMAX formában tudjuk bemutatni az új fiatal felnőtteknek készült filmsorozatunkat, A beavatottat, amely így egy különleges, nagyszerű és emlékezetes esemény lesz!"


A bemutató

Az amerikai premier 2014. március 21-én lesz, előtte nap már bemutatják többek között Ausztáliában, Dániában és Hollandiában. Az Egyesült Királyságban viszont csak április 7-én lesz a bemutató, és Németországban is várniuk kell a rajongóknak egészen április 10-éig. A haza premierről nincs információnk, de benne van a pakliban, hogy nálunk Németországhoz hasonlóan lesz bemutatva a film, de ne így legyen!

A folytatás

Meglepő módon már 2013. május 7-én bejelentette a Summit, hogy dolgoznak a folytatáson. Sőt olyan híresztelések is napvilágot láttak, miszerint A lázadó folytatását 2014. áprilisában megkezdik.

Forrás: IMDB, Wikipedia


A film első hivatalos trailere: