Fanfic fordítás: Az a három szó - 18. fejezet


Majdnem sikerült elfelejtenem, hogy szombat van, de még időben kapcsoltam szerencsére, hogy ma se maradjatok olvasnivaló nélkül. Ma kicsit elkalandozunk a rossz szereplők irányába, hiszen ők sosem adják fel, hogy gondot okozzanak.
Viszont már ezen kívül csak egy fejezetet kell kibírnunk Tris nélkül! Úgyhogy jövő szombaton ő is csatlakozik hozzánk, mármint a történethez.

Köszönjük Mártinak a fordítást. Jó olvasást!
Az eredeti történetet ITT találjátok!



18. fejezet




NÉGYES



Már tizennyolc hónapja dolgozom a vezetőségben. Én felügyelem a központ és az informatikai rendszer biztonságát. A központ biztonsága egyszerű: biztosítani, hogy a vezérlőterem hatékonyan működjön, és legyen elég őr, akik járőröznek a Bátraknál. Az informatikai biztonság más történet. Amikor megkaptam a feladatot, szinte nem is volt védelem. A számítógépeink nyitottak voltak az egész város számára. Bárki hozzáférhetett a fájljainkhoz.

Laurennel együtt dolgozok, aki a technikai személyzet tagja a Bátraknál. A felavatottak kiképzésében is ő segít. Ki tudott fejleszteni egy programot, amely azonosítani tud minden felhasználót, aki hozzáfért bármilyen adathoz. Egy olyan programot is kifejlesztett, amely védi az összes számítógépet az illetéktelen behatolástól. Alapvetően, hacsak nem tudod a Bátrak jelszavát, és nem vagy a Bátrak tagja, nem férsz hozzá a számítógépeken tárolt információkhoz.

Naponta jön riasztás, hogy valaki megpróbált hozzáférni a fájlokhoz. Legtöbbször csak Művelt gyerekek próbálják feltörni a rendszert viccből. Jeannine Matthews azóta sürgölődik, amióta felállítottuk az új protokollt. Szerinte hozzá kellene férnie a tagok félelemszimulációinak és félelemutazásainak adataihoz, mert ő fejlesztette ki a szérumot. Ha van ember, akit nem akarok, hogy lássa az aktámat, az ő. Szóval, ha nem akarom, hogy az én adataimat lássa, akkor a többi tag is megérdemli ugyanezt.

A számítógépemnél ülök, amikor a napi riasztáslista megérkezik. Csak egy név van a listán, de amikor elolvasom, ledermedek. Mi a fenét akar a Bátrakkal? Felállok az asztaltól, és átmegyek Apa irodájába.

- Beszélnünk kell – mondom.

- Mi történt?

- Van egy kis probléma Marcus Eatonnel – mondom.

- Milyen probléma? – kérdezi Apa.

- Megpróbál betörni a Bátrak fájljaiba. Lauren telepített egy programot, ami jelzi nekem, ha valaki megpróbál betörni a rendszerbe. Tegnap ő próbált betörni.

- Hagyd rám, nem akarom, hogy a közelében légy, ha lehetséges.

- De mi van, ha tudja? – kérdezem.

- Nem tudom, honnan tudhatná. Beszélnem kell Jackkel az Őszintéknél, és azt hiszem, Marcust is meglátogatom. Látni akarom, hogy mit is művel. Golyót kellett volna röpítenem a fejébe, amikor alkalmam volt rá – mondja Apa. – Ne aggódj. Elintézem.

Kimegyek Apa irodájából, visszamegyek dolgozni. Tudom, hogy Apa mindent meg fog tenni, ami erejéből telik, hogy megvédje a titkomat. Mindig tudtam, hogy végül szembe kell néznem Marcusszal. Csak mindig, amikor rá gondolok, újra az a rémült kilencéves gyerek vagyok, akit majdnem megölt.



MAX


Felugrok a vonatra, és elmegyek a Kegyetlen Központig, egyenesen Jack irodájába.

- Max, jó, hogy látlak, hogy vagy?

- Jól, Jack. És te?

- Köszönöm kérdésedet. Miben segíthetek ma? – kérdezi.

- Marcus Eaton – válaszolom.

- Ó, mit akarsz tudni?

- Bizonyítékunk van rá, hogy megpróbált betörni a Bátrak számítógépes rendszerébe. Nem tudom, miért, de tudni akarom, hogy akart-e információt szerezni a tagjainkról tőled – mondom.

- Négyesről van szó, ugye? – kérdezi. Csak biccentek. – Idejött, és megpróbált információt szerezni Négyes Választási ünnepsége után. Mondtam, hogy nem adhatok ki adatot, és hogy adatvédelmi irányelveink vannak. Kérdeztem, hogy miért érdeklődik egy Bátornak született felavatottról, aki a saját csoportjában maradt. Nem válaszolt, csak kisétált. Azt hittem, feladta.

- Úgy gondoltam, mostanáig várok. Tudunk tenni valamit, ha rájön az igazságra?

- Max, minden Evelyn és Tobias Eatonre vonatkozó irat el van zárva. Nem férhet hozzá. Az adatok tartalmazzák Evelyn vallomását is, hogy Marcus okozta a ő és Tobias sérüléseit, és vannak fotók és orvosi jelentések is a sérülésekről. Ha bármivel próbálkozik, börtönbe juttatom, és személyesen dobom el a kulcsot. Négyes most már felnőtt; ő választott, hogy melyik csoportba akar tartozni. Marcus nem mehet a közelébe. És ha bárki érdeklődik, Evelyn és Tobias Eaton halott.

- Köszi, Jack. Csak tudnom kellett – mondom. – Kaphatnék egy másolatot Evelyn vallomásából?

- Még mindig nem értem, miért nem ölted meg aznap. Sokkal egyszerűbb lett volna – mondja Jack. – Megyek, és csinálok egy másolatot.

- Én is ugyanezt kérdezem magamtól, Jack – válaszolom.

- Lehet, hogy lesznek nagyobb gondjaink is, Max – mondja Jack.

- Hogy érted?

- Jeannine Matthews. Valamilyen kísérleteket akar végezni a csoportnélkülieken. Nem tudom a pontos részleteket, de informáltak, hogy próbált ételt és egyéb dolgokat ajánlani néhányaknak, ha hagyják, hogy tesztelje őket. Az a gond, hogy aki belement a tesztbe, azt többé nem látták. Hallottál valamit?

- Nem, de ismerek valakit, aki meg tudja mondani, mi folyik itt. Tudatom, ha kiderítek valamit. Kösz a segítséget, Jack. Kapcsolatban maradunk.


***


Kilépek Jack irodájából, és most fel kell vennem Evelynt a mai teendőim listájára. Tudom, hogy egy ideje ő vezeti a csoportnélkülieket. Próbálta felvenni a kapcsolatot Négyessel, épp a beavatása után. Ő nem akart semmit tenni, de meggyőztem, hogy találkozzon vele. Nem végződött jól. El akarta csábítani, azt akarta, hogy hagyja el a Bátrakat, és éljen vele. Azt próbálta mondani neki, hogy a csoportnélküliek át fogják venni a várost, és ő segíthetne a vezetésben.

A találkozó után elkezdtünk néhány változtatást bevezetni a Bátraknál. Létrehoztunk egy új lakótelepet a körzeten belül az idősebb tagoknak. Sok elhagyatott épület volt, amiből tudtunk létrehozni egy kis üzletsort és lakásokat, amelyek könnyen elérhetők az idősödő tagoknak. A kormánytól is kaptunk forrásokat a kivitelezéshez, hogy ne kelljen a csoportnélküliekhez küldeni a tagjainkat. A forrásokat és az élelmiszert, amivel az Önfeláldozók a csoportnélkülieket segítették, átirányították a Bátrakhoz. Tudtam, hogy ez fel fogja dühíteni Evelynt, mert így kisebb hadserege lesz ellenünk. Azokat a tagokat is visszahívtuk, akik csoportnélküliek lettek. A legtöbben úgy döntöttek, hogy visszajönnek, ami azt jelentette, hogy még több utánpótlást vettünk el Evelyn kis bajkeverő csapatától.

Elérem az Önfeláldozók szektorát, és megkeresem Marcust. Emlékeztetnem kell magam, hogy nyugodtnak kell maradnom, amíg beszélek vele. Csak attól, hogy ránézek, kedvem lenne bevágni neki egyet. Amikor találkoznom kellett a többi csoportvezetővel, mindig mást küldtem, mert nem bírok egy szobában lenni vele, és soha nem küldeném Négyest.

Odaérek Marcus irodájához, kopogok és belépek. Nem várok üdvözlést. Nem vagyok olyan hangulatban.

- Max, örülök, hogy látlak – mondja Marcus.

- Nem kell nyájaskodni, Marcus. Ez nem baráti látogatás – válaszolom. – Jelentették, hogy be akartál törni a Bátrak fájljaiba. Miért?

- Szerintem ez tévedés lehet. Nincs okom, hogy betörjek a Bátrak fájljaiba – mondja. Látom, hogy hazudik, pedig nem vagyok Őszinte. Az arcára van írva.

- Azt hiszem, te tévedsz. Van egy programunk, ami pontosan meg tudja állapítani, hogy ki akar belenézni a rendszerünkbe. Van egy másik Marcus Eaton, akit nem ismerünk, és ő akar betörni a fájlokba?

Csak pislog rám.

- Innál valamit, Max?

Csak azt akarom, hogy ne váltson témát.

- Nem, köszönöm, Marcus – mondom. – Ez most csak egy baráti figyelmeztetés. Nagyon komolyan vesszük a Bátraknál, ha egy illetéktelen személy megpróbál hozzáférni az adatainkhoz. Nem tűrjük ezt a viselkedést, még ha egy másik csoport vezetője is vagy. Szóval maradj távol a Bátraktól és a számítógép-rendszerünktől.

- Úgy hangzik, mintha rejtegetnétek valamit, Max – mondja Marcus. Tudom, hogy mesterien manipulál, Evelyn mesélte, hogy nemcsak őt manipulálta, de az Önfeláldozókat is. Sajnálom, hogy nem öltem meg.

- Marcus, vannak jelentések a csoportnélküliek eltűnéséről. Néhányan azt mondják, hogy a Műveltek állnak emögött. Hallottál róla valamit? – Témát kell váltanom, és tudva, hogy az Önfeláldozók foglalkoznak a csoportnélküliekkel a legtöbbet, nem félek megkérdezni.

- Nem hallottam semmit, Max. Tudatom veled, ha hallok valamit – mondja. Biztos, hogy tud valamit. Túl gyorsan válaszolt.

- Járőrözni kezdünk a területen. Elmondhatnátok a csoportnélkülieknek, hogy az ő biztonságuk miatt tesszük. Nem akarjuk zaklatni őket.

- Szólok az embereknek, akik ott dolgoznak, hogy terjesszék – mondja.

- Nagyszerű, köszönöm, hogy szántál rám időt – mondom. Kilépek az ajtón, amilyen gyorsan tudok. Most megyek, és foglalkozok Evelynnel. Nem láttam, amióta elhagyott. Reméltem, hogy soha többé nem kell vele találkoznom.


***


Elérem a város csoportnélküliek által lakott részét, és tudom, hogy hol lakik Evelyn. Négyes elmondta. Bemegyek a raktárházba, ahol tartózkodik. Rengetegen néznek, de senki sem próbál megállítani.

- Max, soha nem gondoltam, hogy látlak a városnak ebben a részében – mondja.

- Evelyn, hogy vagy?

- Jól. Mit keresel itt? – kérdezi.

- Jelentést kaptam, hogy problémáitok vannak a Műveltekkel. Úgy gondoltam, az lesz a legjobb, ha eljövök, és magam derítem ki, mi történik – mondom. Nem hiszem el, hogy nem kérdezte meg, hogy vannak a gyerekei. De hát elhagyta őket, nem kéne meglepődnöm.

- Miért érdekel?

- Ez nem rólunk szól, Evelyn. Hanem azokról az emberekről, akiket elvittek, és nem tértek vissza. Ha ez a helyzet, akkor van okunk az aggodalomra. Ha Jeannine elviszi a csoportnélkülieket, szerinted meddig fog tartani, míg megpróbálja a csoporttagokat is elvinni?

- Vannak eltűnt emberek, de adatokat nem tudok adni.

- Nos, jó lenne elkezdeni adatokat gyűjteni. Tudnom kell, hogy mi folyik itt. Nem bízom Jeanine-ben, és a tudós csapatában. Úgyhogy derítsd ki, amit csak tudsz.

- Miért segítenék neked? Forrásokat veszel el tőlünk, és a Bátraknak adod. Szóval, magyarázd el nekem, milyen előnyöm származna ebből?

- Mindig minden rólad szól, igaz, Evelyn? Ez nem. Azokról szól, akiket az a nő kísérleti nyulaknak használ. Minél több csoportnélkülit visznek el, annál több forrást kell elvonni. Ha a számotok még jobban lecsökken, azt fogja jelenteni, hogy az Önfeláldozók kevesebbet fognak adni. Több járőr lesz a csoportnélküli szektorban, tudasd a barátaiddal. Nem akarjuk őket bántani; meg akarjuk őket védeni.

- Próbálok információkat gyűjteni. Kapcsolatban fogunk maradni.

- Van egy másik problémánk – mondom. – Marcus megpróbált betörni a Bátrak számítógépes rendszerébe. Szerintem rájöhetett valamire.

- Az lehetetlen. Elintézted. Szerinte mi halottak vagyunk – mondja.

- Volt egy incidens Négyes Választási Ünnepségén – mondom.

- Milyen incidens? – kérdezi. Mintha érdekelné, pedig ő csak magára gondol. Lehet, hogy nem tetszik Evelynnek, de megértem a félelmét.

- Amikor Négyes választott, Marcus látta, és elájult – mondom. – Amikor később kérdezték, azt mondta, nem emlékszik semmire. Azzal magyarázta, hogy nagyon meleg volt, ezért ájult el. Kezdem azt hinni, hogy hazudik.

- Nos, a hazugságban Marcus nagyon jó. A magam kárán tanultam meg. Mi akarsz tenni? – kérdezi.

- Beszéltem Marcussal, szembesítettem vele. Persze semmit sem árult el, de figyelni fogom. Látni akarom, hogy mit csinál.

Evelyn bólint. Ő sem fog sokat elárulni. Tudom, hogy nem bízhatok benne. Csak várnom kell, és meglátjuk, ad-e információt Jeanine Matthewsról. Kétlem, hogy önzetlen lesz. Csak akkor segít, ha valami haszna van belőle.

- Jó volt látni, Evelyn – mondom. Ahogy elindulok kifelé, megfordulok, és megszólalok: - Apropó, mindkét gyereked jól van. – Kilépek a raktárházból. Nem várok választ, és nem adok neki több információt a gyerekeiről. Nem úgy gondolok rá, mint az anyjukra. De azért megpróbáltam bántani őt azzal, hogy mit tett azokkal a gyerekekkel.

2 megjegyzés:

  1. Végre egy olyan fici amiben Max jó. Vajon mi lett Eveline gyerekével? Köszönjük a fordítást Márti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ebben a ficiben én is nagyon bírom Maxet. Végre egyszer ő is pozitív karakter.
      Ha jól emlékszem, Evelyn gyereke fel fog majd bukkanni.
      Szívesen, és köszi, hogy írtál!

      Törlés